sunnuntai 8. syyskuuta 2013

Harvennusta, syyslämpöä ja satoakin!

Päähäni oli jostain jäänyt ajatus, että tomaattien isoimmat lehdet kannattaa leikata pois, että ne saa valoa paremmin. Varkaista siis ei ole nyt kyse, sillä niistä ei tarvitse huolehtia pensastomaattien kanssa. Itse asiassa enin osa kukista ja hedelmistä onkin juuri noilla ”varas”-oksilla. Mutta kasvihuone pursuili paksuja tummia lehtiä niin, että valoa ei tosiaankaan tullut kuin uloimmille hedelmille. Siispä sakset käteen! Oon vähän sellainen, että kun aloitan jotain, niin en osaa lopettaa... Aloitin siis leikkaamalla kaikki kellastuneet lehdet pois. Kasvihuoneeseen siitä syntynyt valo ja tila innostutti leikkelemään vähän lisää.... hups... aika kaljulta näyttää nyt... Mutta ainakin tomaatit löytää lehtien seasta ja kastelukin on helpompaa. Sitäpaitsi yhdessä ruukussa kasvaa myös kaksi basilikaa, nekin varmaan tykkää ihan hyvää kun saa vihdoin vähän valoa.

Helpompi löytää tomaatitkin!

Enää ei tursua vihreitä lehtiä...

Onpa muuten lämmin yhtäkkiä! Parvekkeella (ja ulkonakin) on ihan kesä. Monet kukat, joista jo luulin, että nää meni jo onkin alkanut kasvaa uutta! Tää sais ihan mielellään olla sellanen syksy, että vielä lokakuussa kukkii! :)

Nämä kukat sai uuden elämän kun siirsin ne sateella ylikastuneesta ruukusta kuivaan multaan.

Ja nää vaan jaksaa ilahduttaa! Kun leikkaa pois loppuun kukkineet auringonkukat, niin ne puskee uutta yhtenään!
 .
Kesän petuniat jaksaa loistaa. Ainakin osa niistä....

Mulla on petunioita aika monessa ruukussa/laatikossa. Nyt kuitenkin aika moneen on ilmestynyt kummallista harmaata pölyä tai hometta ja kun sellainen on lehteen iskenyt niin se on menoa sitten... Aika monta homehtunutta kukkaa siirsin jo kompostiin. Jos sinulla on tiedossa joku hyvä kikka kuinka selvitä tuollaisen kanssa, niin otan ilolla vastaan!

Kerro jos tiedät mitä tämä on ja mitä sille voi tehdä! Tämä yksilö jatkoi elämään kompostissa...


.
Kävin myös pihaviljelmällä vähän harventamassa porkkanariviä. Olin ”varmuuden vuoksi” istuttanut siemeniä aivan liikaa samaan paikkaan ja alkoi näyttämään siltä, että tuonne ei varsinaisia porkkanan juuria enää mahdukaan. Mutta ihania pikkuporkkanoita sieltä harventamastakin tuli!

Varsineen multineen näytti vielä ihan rehevältä.

Pesun jälkeen jäljelle jäi aika vähän...


.
Vihreitä papuja on todella paljon ja tykkäänkin niistä (olen perheemme ainoa, joten saan herkutella kaiken itse! NAM!). Parhaita niistä tulee kun ne höyryttää pehmeiksi ja syö suolan ja voin kanssa. Tosin itse laiskana kokkaajana ”höyrytän” niitä keittämällä kattilassa, jonka pohjalla on n sentin verran vettä.

Nampsis nampsis!.
Viljelylaatikossamme kasvaa myös härkäpapuja. En kyllä taida näitä enää jatkossa istuttaa. Ne kasvaa todella isoiksi kasveiksi ja tekevät varjoa muille kasveille. Sitten ne tekee todella isoja palkoja, jotka poimitaan kun ne alkaa olla vähän rusehtavia (kai?). Sitten palot avataan ja sisällä olevat papuset otetaan pois. Papuset keitetään ja kuoritaan vielä keittämisen jälkeen. Sitten ne syödään ja ne maistuu vain oudolta. Hirveä vaiva, tosi vähän syötävää eikä kummosen makuista... Tosin jos jollakin teistä on hyvä härkäpapuresepti millä niistä voisi saada gourmetherkkua, niin kokeilen mielelläni!
Komean näköisiä pötkylöitä!


Mutta vain tämän verran syötävää. Nämäkin on vielä raakoja ja kuorimatta...

.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti