Päähäni oli jostain jäänyt ajatus,
että tomaattien isoimmat lehdet kannattaa leikata pois, että ne saa
valoa paremmin. Varkaista siis ei ole nyt kyse, sillä niistä ei tarvitse huolehtia pensastomaattien
kanssa. Itse asiassa enin osa kukista ja hedelmistä onkin juuri
noilla ”varas”-oksilla. Mutta kasvihuone pursuili paksuja tummia
lehtiä niin, että valoa ei tosiaankaan tullut kuin uloimmille
hedelmille. Siispä sakset käteen! Oon vähän sellainen, että kun
aloitan jotain, niin en osaa lopettaa... Aloitin siis leikkaamalla
kaikki kellastuneet lehdet pois. Kasvihuoneeseen siitä syntynyt valo
ja tila innostutti leikkelemään vähän lisää.... hups... aika
kaljulta näyttää nyt... Mutta ainakin tomaatit löytää lehtien
seasta ja kastelukin on helpompaa. Sitäpaitsi yhdessä ruukussa
kasvaa myös kaksi basilikaa, nekin varmaan tykkää ihan hyvää kun
saa vihdoin vähän valoa.
 |
Helpompi löytää tomaatitkin! |
 |
Enää ei tursua vihreitä lehtiä... |
Onpa muuten lämmin yhtäkkiä!
Parvekkeella (ja ulkonakin) on ihan kesä. Monet kukat, joista jo
luulin, että nää meni jo onkin alkanut kasvaa uutta! Tää sais
ihan mielellään olla sellanen syksy, että vielä lokakuussa
kukkii! :)
 |
Nämä kukat sai uuden elämän kun siirsin ne sateella ylikastuneesta ruukusta kuivaan multaan. |
 |
Ja nää vaan jaksaa ilahduttaa! Kun leikkaa pois loppuun kukkineet auringonkukat, niin ne puskee uutta yhtenään! |
.
 |
Kesän petuniat jaksaa loistaa. Ainakin osa niistä.... |
Mulla on petunioita aika monessa ruukussa/laatikossa. Nyt kuitenkin aika moneen on ilmestynyt kummallista harmaata pölyä tai hometta ja kun sellainen on lehteen iskenyt niin se on menoa sitten... Aika monta homehtunutta kukkaa siirsin jo kompostiin. Jos sinulla on tiedossa joku hyvä kikka kuinka selvitä tuollaisen kanssa, niin otan ilolla vastaan!
 |
Kerro jos tiedät mitä tämä on ja mitä sille voi tehdä! Tämä yksilö jatkoi elämään kompostissa... |
.
Kävin myös pihaviljelmällä vähän
harventamassa porkkanariviä. Olin ”varmuuden vuoksi” istuttanut
siemeniä aivan liikaa samaan paikkaan ja alkoi näyttämään siltä,
että tuonne ei varsinaisia porkkanan juuria enää mahdukaan. Mutta
ihania pikkuporkkanoita sieltä harventamastakin tuli!
 |
Varsineen multineen näytti vielä ihan rehevältä. |
 |
Pesun jälkeen jäljelle jäi aika vähän... |
.
Vihreitä papuja on todella paljon ja
tykkäänkin niistä (olen perheemme ainoa, joten saan herkutella
kaiken itse! NAM!). Parhaita niistä tulee kun ne höyryttää
pehmeiksi ja syö suolan ja voin kanssa. Tosin itse laiskana
kokkaajana ”höyrytän” niitä keittämällä kattilassa, jonka
pohjalla on n sentin verran vettä.
 |
Nampsis nampsis! |
.
Viljelylaatikossamme kasvaa myös
härkäpapuja. En kyllä taida näitä enää jatkossa istuttaa. Ne
kasvaa todella isoiksi kasveiksi ja tekevät varjoa muille kasveille.
Sitten ne tekee todella isoja palkoja, jotka poimitaan kun ne alkaa
olla vähän rusehtavia (kai?). Sitten palot avataan ja sisällä
olevat papuset otetaan pois. Papuset keitetään ja kuoritaan vielä
keittämisen jälkeen. Sitten ne syödään ja ne maistuu vain
oudolta. Hirveä vaiva, tosi vähän syötävää eikä kummosen
makuista... Tosin jos jollakin teistä on hyvä härkäpapuresepti
millä niistä voisi saada gourmetherkkua, niin kokeilen mielelläni!
 |
Komean näköisiä pötkylöitä! |
 |
Mutta vain tämän verran syötävää. Nämäkin on vielä raakoja ja kuorimatta... |
.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti