torstai 26. syyskuuta 2013

Syksy saapui viljelmille

Jaahas, se on sitten yöpakkaset  jo koettu, ja kuinkas sitten kävikään? Parveke on muutenkin muuttunut jo syksyisemmäksi, vahingossa melkein jouluiseksi... ;) Tässä taas kuvina kaikki:

Poimin kaikki parvekkeen tomaatit sisälle kypsymään. Omput on kavereina, koska kuulemma nopeuttavat tomaattien kypsymistä.
 .
Ensimmäinen talvikukka hankittu, Calluna. Sen pitäis vissiin säilyä edustavan näköisenä pakkasillakin.
 .
Tää kuva on otettu tomaattien kasvihuoneen seinän läpi. Keksin hassun keinon lämmittää sitä. Katoin eka, että muovien saumat on teipattu kunnolla kiinni. Sitten laitoin kiehuvaa vettä tuollaisessa keltaisessa astiassa kasvihuoneen sisälle. Sieltä sinnenousi lämmintä höyryä jäljelle jääneille tomaatin kukkasille. Tosin aika lyhyeksi aikaa... Jääpi nähtäväksi jaksaako loput tomaatinkukkaset vielä tehdä hedelmää.
 .
Toiset kesäkukat on jo päätyneet kompostiin, mutta toiset ne vaan loistaa kylmistä huolimatta. Näihin kukkiin ehkä kannattaa jatkossakin panostaa jos haluaa pitkään kukkivan parvekkeen (tai pihan).

Ahkera Liisa on niin ahkera kukkimaan!
 .
Monet petuniat on lentäny kauan sitten kompostiin, mutta tää yksi laatikollinen vaan rehottaa! Ehkä se oli siks, kun istutin näiden taimet vasta muita paljon myöhemmin?
 .
Arska on nätti! Tuo hassu pallo on muuten pikkuinen puutarhalyhty. Ripustin niitä nauhallisen arskojen ympärille, mutta tässä kirkkaassa kuvassa niitten valo ei tietenkään näy. Täytyy ottaa kuvia noista valoista sitten hämärämpänä hetkenä :)
 .
Samettikukkakin loistaa.
 .
Tosiaan vaihdoin parvekkeen sisustusta syksyisemmäksi. Taitoin isot parveketuolit kasaan, kun ei siellä kuitenkaan kukaan enää jaksa istuskella hytisemässä. Sitten laitoin vähän puutarhavaloja ja hups, näköjään joululyhdyn ja joululiinankin... 
 ,jan
Olikohan tää vähän liiottelua...?
 .
Vain yksi tomaatti oli riittävän pieni, jotta sen pystyi siirtämään sisään keittiön pöydälle. Ehkä ne kypsyy ikkunanlaudallakin?
 .
On niissä jo pikkuruisia raakileita.
 .
Tuli shoppailtua ensi kesän siemeniä, kun olivat aika hyvässä alessa, -90%. Eli 9 snt/pussi :)
 .
Dahlian kukka näytti lopahtavan, joten se sai jatkaa meidän ilahduttamista pienessä vesikipossa ruokapöydällä.
 .
Pöytäliinaksi piti vielä laittaa tekokesä ;)
 .
Entäs pihaviljelmät? Kävin justiin noukkimassa sieltä viimeiset jutut. Tai no, retiisit ja punajuuret jätin vielä, ne oli ihan liian pienet. Toivottavasti ne jaksais vielä kasvaa. Pottujakaan en vielä nostanut, kun ne vissiin säilyy siellä maassakin. Tosin kyllä ne kohta vois syödäkin!

Yrttilaatikko oli täynnä nokkosia (hups...). Katkoin niistä latvukset nokkosmuhennosta varten ja heitin varret kompostiin. Nokkosmuhennoksen resepti on muuten ihan sama kun savikoidenkin. Niitä kannattaa tosin ehkä käsitellä hanskoilla.
 .
Pikkuporkkanat jäi tosi pieneksi, mutta palloporkkanat näköjään toimii laatikossa hyvin! Muutama viimeinen härkäpapukin löytyi.
.
Laitanpa seuraavaan postiin kuvia mun hassuista parvekevaloista, siis muistakin kuin tuosta joululyhdystä :) To be continued!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti