torstai 23. toukokuuta 2013

Basilika ja kouliminen

Jee, ensimmäinen lukija, tervetuloa! :)

Nyt kerron vähän tuosta siementen istuttelun ihmeellisyydestä. Kun istuttelin siemeniä alkukeväästä, ne oli ihan pieniä ja niitä oli miljoonia. Tai no... mutta yhdessäkin siemenpussissa luki määrä 200 (kuten huomasin vasta jälkeenpäin kun aloin ihmettelemään vihreiden nuppusten määrää...) ja erilaisia pussejakin oli lähemmäs kymmenen. Onneksi kaikki eivät itäneet! Mutta taimia on silti aika paljon. Ja ne menivät sekaisin siinä vaiheessa kun koulin ne. En enää tiedä mikä on mitäkin.

Mikä ihmeen koulinta? Tuota ihmettelin pitkään, kun niissä siemenpusseissa sanottiin että pitää koulia. Että tarkoittaako se niinkun että niitä pitää leikata tai jotain? Onneksi tajusin olla leikkaamatta. Kun on laittanut 200 pikkuruista siementä yhteen jugurttipurkkiin, niin kun ne vähän siitä kasvavat, niin tulee aika ahdasta. Silloin ne pitää istuttaa uudestaan niin, että yhteen ruukkuun tulee vain muutama kasvi.

.
No, jotkut jugurttipurkilliset ehtivät homehtua, mutta ainakin tuo pakasterasiallinen minkä tunnistin basilikaksi alkoi kasvaa niin villisti, että yhdestä rasiasta tuli koulinnan jälkeen kuusi kukkaruukullista, ja silti ruukuissa on edelleen yli kymmenen basilikaa. Olisi ehkä pitänyt koulia vieläkin isommalla kädellä, mutta kun en ollut ihan varma. No, syötävää ainakin näistä pitäisi riittää. Kuuluisa viljelyasiantuntija Joku sanoi, että kun ottaa basilikasta lehtiä, niin kannattaa jättää alimmat lehdet paikoilleen, niin sieltä alkaa tulla uusia. Ja alimmat tarkoittaa ensimmäiset basilikan näköiset lehdet, ei niitä pieniä toisennäköisiä. 

Aika monta tuli samaan ruukkuun. Olis ehkä pitäny koulia vähän enemmän... Vasemmalla vanha salaatin jämä joka sai jatkoaikaa. Pitäis varmaan laittaa sekin uuteen ruukkuun.


.
Basilika tuntuu olevan aika kätevä ja helppo. Ei tarvinnut kun laittaa siemenet multaan ja kastella niin jopas alkoikin tapahtua. Ja tuoksu on huumaava! Siemenet ostin Lidlistä. Kasvatin niitä ensin ikkunanlaudalla, mutta kun tuli aurinkoinen päivä siirsin ne partsille ja no... nyt ne näköjään jäi sinne vaikka tulikin sade ja viima... Ehkä ne pärjää? Eipähän tarvitse kastella ainakaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti