torstai 20. kesäkuuta 2013

Aamuyllätyksiä ja rikkaruohosoppaa

Aamulla parvekkeella olikin vastassa hauskoja yllätyksiä!

Eka oma mansikka! (taimesta tosin) Vesi kielellä odotellaan vielä aurinkoisia päiviä, että sais lisää väriä...

.
Tää on se Mikälie-kello, jonka leikkasin ihan tyngäksi kun se oli kukkinut loppuun. Kannatti odottaa eikä heittää kompostiin! Tänään oli tullut yksi kukka, ja uusia nuppuja on vielä paljon.

Ihan ku tomaatteja olis tulossa!!! :) 

Luin Mardelta (ihanaa, että joku on samassa veneessä!), että osa tomaateistakin pitää pölyttää, jotta hedelmiä tulisi. Apua!? Ehkä mä varmuuden vuoksi sitten hipaisen kaikkia kukkia pensselillä, vai miten tää homma hoidetaan? Myöskin tomaattivarkaat on edelleen kysymysmerkki. Eli pitääkö kaikki varkaat nyppiä vaiko vain ne, jotka on kukkivilla oksilla? Ja millä tomaatit kannattaa lannoittaa, jotta olis mahdollisimman luomua? Jos Joku tietää, niin otan suuuurella kiiiitollisuudella tietoa vastaan! Tai sitten käännyn kaikkien Jokujen äitien, Kuukkelin puoleen. Jos jaksan... (pakkohan se on, mitä nyt vaan laiskottaa...)

Rikkaruohokeitosta tuli muuten aikamoisen hyvää! Jauhosavikko (linkissä lisää) toimii samalla tavalla kuin pinaatti, maku on vieläkin pehmeämpi ja miellyttävämpi. Se täytyy kuitenkin muistaa pestä kunnolla. Helpoiten se käy isossa vesiastiassa, missä lehdet kelluu ja hiekat painuu pohjaan. Ja todellakin, jauhosavikoita löytyy yllättävän monesta kukkapenkistä ja istuttelupaikasta, älä suotta heivaa herkkua kompostiin muiden rikkaruohojen joukossa! Nappaa talteen, poimitut jauhosavikot säilyy jääkaapissa muovipussissa ainakin 5 päivää (testasin), joten kokkailunkaan kanssa ei oo kiire.

Siitä vaan huljuttelemaan!


.
Äitini salainen resepti oli niinkin ihmeellinen, kuin että savikot varsineen kaikkineen (kannattaa käyttää vain nuoria savikoita tai isojen latvoja, ei puisia varsia) kiehumaan vesitilkkaan muutamaksi minuutiksi ja sitten sauvasekoittimella tai blenderissä sileäksi. Jos haluaa paksumpaa, voi suurustaa parhaaksi katsomallaan jauholla, mutta melkeinpä ei tarvii jos laittaa riittävän vähän vettä. Siinäpä se! Suolaa voi laittaa maun mukaan, mutta muita mausteita ei oikein edes tarvii.

Sauvasekoittelun jälkeen voipi kiehauttaa vielä nopsasti, mutta alle viidessä minuutissa pitäisi olla valmista.


.
Toimii keittona tai vaikkapa kananpalojen kastikkeena, nam! :P

.
Hyvää Juhannusta!

3 kommenttia:

 1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En olekkaan ikinä kuullut jauhosavikosta. Täytyykin pitää silmät auki jos vaikka pääsisi moista joskus maistelemaan :)

   Mä oon meidän tomaatit lannoittanut kanankakalla. Biolan myi kuivattua luomu kanankakkaa. Kun sitä laittaa pieneen kuoppaan ja peittää sen mullalla niin ei ole haissut. Pitäisi vapauttaa ravinteita hiljalleen kastelun mukana.

   (poistin sitten vahingossa ekan viestin...)

   Poista
  2. Moi! Joo, niitä tosiaan löytyy aika hyvin esim hoitamattomista viljelyspaikoista. Herkkua ovat :)

   Kiitos kanankakkavinkistä, taidanpa sitten kokeilla sitä. Jotenkin ajattelin, että se on liian stydiä tomaateille, mutta näemmä sun tompat rehottaa oikein hyvään malliin :)

   Poista